Ga naar de inhoud

50 Vogelhuisjes voor wijk ’t Ven

De wijk ’t Ven heeft een wijkkrant. Daarin stond een oproep om vogelhuisjes te gaan maken. Deze huisjes zouden dan verdeeld worden onder de vrijwilligers in de wijk. Het doel was een vogelhuisje te ontwerpen die de buurtbewoner zelf in elkaar kan zetten. Het liefste zonder gereedschap. Dit leek ons een leuke uitdaging. Hier zijn we mee aan de slag gegaan. Met een mooi vogelhuisje als resultaat.

De vogelhuisjes zijn gemaakt van hout. Hout is een natuurproduct en kan daarom gaan werken. Factoren die hierbij meespelen zijn temperatuur en (lucht)vochtigheid. Om te voorkomen dat onderdelen krom trekken is het aan te raden om het pakket niet in een verwarmde ruimte te bewaren.

Montage

Bekijk onderstaande video voor het monteren van het volgelhuisje.

Nestkasten ophangen

De waarde van een huis hangt af van drie dingen: locatie, locatie, locatie. Dat geldt ook voor nestkasten. Een eenvoudige nestkast op een goede plek is populairder dan een fantastische nestkast op een ongeschikte plek.

9 tips om uw nestkast goed op te hangen

  1. Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras, als u daar in het voorjaar zelf vaak zit.
  2. Niet in de volle zon, dus liever niet op het zuiden.
  3. Beschut tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.
  4. Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk. Geen takken direct voor de opening.
  5. Uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten uit de buurt houden.
  6. Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen.
  7. Koloniebroeders wonen wel weer graag in groepen: de nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen.
  8. Hang de nestkast stevig op, zodat hij niet kan gaan slingeren of vallen.
  9. Ophangen in het najaar. Vogels kunnen er al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplek.

En… maak de kast elk jaar in september of oktober weer schoon. Met kokend water. Trek zelf keukenhandschoenen aan, want heel schoon zal het niet zijn.

Bron: www.vogelbescherming.nl